Joaca…

Credem cu tarie…

ca joaca este una dintre cele mai sanatoase si stimulante metode de a invata si cunoaste, metoda care in opinia noastra ar fi foarte bine daca ar fi promovata si in acelasi timp folosita atat in gradinita cat si in scoala primara. Stim atat prin prisma programului complementar din centrul nostru  FasTracKids cat si din experienta, ca informatiile obtinute prin joaca sunt cel mai usor asimilate pe de o parte ,iar pe de alta parte asigura entuziasmul copilului in procesul de invatare.

O mare parte a parintilor pun un accent foarte mare pe scris, citit si socotit, avand aceste cerinte de la copii de la o varsta frageda, considerand ca acestea le vor asigura viitorul academic pe termen lung. Adevarul este ca anumite jocuri stimuleaza mult mai mult si mai repede abilitatile copilului de a invata si a retine in scoala decat predarea seaca de informatii.

Prin joaca invata si inteleg cum functioneaza lucrurile din jurul lor, invata despre oameni despre natura si lume in general. Tot prin joaca, copiii exploreaza in modul cel mai natural, invata indemnari si abilitati pe care le vor folosi toata viata. Copiii se simt bine cand se joaca si asta ii face sa-si doreasca si mai mult sa se joace.In joaca se poate gresi, de fapt nici nu exista corect si gresit, copiii inventeaza pur si simplu lumea din jurul lor. Prea multe indicatii din partea adultului, reduc motivatia intrinseca a copilului si limiteaza explorarea. E bine sa ne abtinem din a da instructiuni de joc si sa avem incredere in copii . Nu aratam copilului ci il lasam pe el sa descopere si sa stabileasca regulile jocului, il lasam sa fie in control. Care este atunci rolul pedagogului in joc? Este acela de a crea un mediu inconjurator propice care invita la joc si explorare,invita la invatare…