Procesul Comunicarii Nonviolente ne incurajeaza sa ne concentram asupra a ceea ce observam si sa facem o diferentiere clara intre aceasta observatie si interpretarile sau judecatile noastre; de asemenea, ne invata sa cream o legatura intre gandurile si sentimentele noastre si nevoile sau valorile care se afla la baza lor (ex. sprijin, protectie, iubire); nu in ultimul rand, invatam sa identificam si sa exprimam clar strategiile de implinire a nevoilor respective.
Aceste abilitati ne ajuta sa trecem de la un limbaj al criticii, invinovatirii si pretentiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vietii, care ne conecteaza in mod constient la calitatile universale care ne sustin si ne imbogatesc viata si ne directioneaza atentia asupra actiunilor pe care le putem intreprinde pentru a manifesta aceste calitati.
Comunicarea Nonviolenta ne ofera instrumente concrete pentru crearea de relatii bazate pe compasiune, intelegere si respect reciproc:
- Separarea observatiei de evaluare; a fi capabili sa observam ceea ce se intampla fara sa evaluam sau sa judecam lucrul respectiv si sa specificam comportamentele si conditiile care ne afecteaza.
- Separarea sentimentelor de ganduri; a fi capabili sa ne exprimam starile interioare intr-un mod care nu implica judecarea, criticarea sau invinovatirea celuilalt.
- Conectarea la nevoile umane universale implinite sau neimplinite din noi (vezi lista de nevoi din sectiunea Resurse).
- Solicitarea a ceea ce dorim intr-un mod limpede si intr-un limbaj concret si eliberat de ambiguitati si notiuni abstracte.
Prin intermediul acestor abilitati ne asumam raspunderea actiunilor si alegerilor noastre atunci cand interactionam cu ceilalti si contribuim la crearea de relatii bazate pe cooperare si colaborare.
Odata cu deprinderea Comunicarii Nonviolente invatam sa ne ascultam si identificam propriile nevoi si pe cele ale celorlalti si sa articulam clar ceea ce “este viu in noi”. Cand ne concentram asupra clarificarii a ceea ce observam, simtim, avem nevoie si dorim – in loc sa diagnosticam si sa judecam -, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.
In perioada urmatoare Miniacademia FasTracKids si Gradinita Principesa Maria Rm Valcea in colaborare cu Monica Reu, primul trainer roman certificat de Center for Nonviolent Communication, vor organiza la fel ca anul trecut ,conferinta cu tema “Comunicarea Non Violenta” in familie. Pentru ca pentru noi este foarte important ca acest eveniment sa fie pe masura asteptariolor voastre va rugam sa alocati 1 minut pentru completarea sondajului de mai jos (click pe “Comunicarea Non – Violenta in familie”).